A Windows sehogyan sem települ/indul

0 értékelés
146 megtekintés
Arnold Haladó Felhasználó (126 pont) kérdezte Jan 28.
Adott egy gép, alaplap:
Asrock G31M-S P2.10-es BIOS verzióval.

Egy 2 magos Intel procival. (E5200)
 

A Windows egyáltalán nem indul SSD-ről. Továbbá minden letiltott SATA eszköz mellett még a Windows telepítő sem indul USB-ről, de még CD-ről/DVD-ről indított Live rendszer vagy telepítő sem. Xp-től kezdve Windows 10-ig. 1 nappal korábban minden tökéletesen ment, Windows 10 rendszer az SSD-ről. Azóta meg a Windows boot logóig jut el a történet, és ott lefagy. De bármiről is fut a rendszer, ugyanez a helyzet, bármelyik verzióval.

Ami az érdekes, hogy Linux-szal semmi baja nincs, bármilyen Linux Live lemezzel/USB-vel elindul a gép, igaz első alkalommal zárolva volt az SSD/HDD, azt írta Ubuntu alatt, hogy nem tudja felmountolni. Utána később ezt megoldottam, azóta már látszik a winyó, és az SSD tartalma is, nem látni különösebb változást rajta.

Kaspersky Linuxos Live CD-ről futtattam víruskeresést, nem talált semmit.

BIOS-t frissítettem a legutolsó verzióra, ami 2012-es volt. Semmi változást nem tapasztaltam.
Próbáltam Load Default Settings-zel is, de az sem hozott eredményt.

Utolsó működési napon a rendszeren semmi különös nem volt tapasztalható, szokásos netezgetés.

Memória teszt is volt futtatva, Memtest86-tal, 1 passig semmi hibát nem talált.

Az SSD/HDD fizikai állapota nagy valószínűség szerint problémamentes. Mivel, amikor letiltottam őket BIOS-ba, akkor sem indult a telepítő sem, minden esetben a Boot logóig jutott el. Holott ugyanez a pendrive egy másik gépben, szintén minden meghajtó letiltásakor eljutott legalább a telepítő nyelv beállításáig.

Igazából már szinte mindent megpróbáltam, van egy olyan sejtésem, mintha a BIOS-ban le lenne tiltva a Windows használat, amit nem lehetne feloldani. Persze nincs ilyen beállítás nyilván, de pont úgy viselkedik a gép. Linux-szal tökéletes minden, bármelyik live rendszer elindul, pendrive-ról, vagy lemezről is.

Mi történhetett, hogy a Windowst teljes mértékben elutasítja a gép?

Én még vírustámadásra tippelnék, de akkor az kívül esik az összes háttértárból. Mivel azok letiltása után is ugyanúgy ott a probléma.

1 Válasz

0 értékelés
Arnold Haladó Felhasználó (126 pont) válaszolta meg Feb 18.
 
Legjobb válasz
A hiba forrása az alaplap volt. Alaplap cserével megoldódott a probléma, semmi más nem segített.
...