Asztali alkalmazás (JavaFx) teljesen modularizált módú felépítés?

0 értékelés
122 megtekintés
Arnold Haladó Felhasználó (126 pont) kérdezte 2018. Feb 18.
Korábban csináltam egy asztali alkalmazást JavaFX-ben. De szinte minden számítás/parancs a Controllerben lett megírva, amit végre kell hajtania. Ha egy hasonló alkalmazást írok legközelebb, érdemes darabokra szétszedni, moduláris módon?

Gondolok itt arra, hogy a Controllerbe csak ráhivatkozok külön osztályokra.

Például:

ProgramFunkcio1 pf1 = new ProgramFunkcio1();

És a ProgramFunkcio1.java fájlba beleírom, hogy az az egy lépés éppen mit csináljon, és a Controllerben csak hivatkozok rá.

Érdemes így sok darabra szétbontani? Akár 10-20 osztályra? Mert, ahogy csináltam nem ez a procedurális programozás? Gyakorlatilag a teljes számítási részt 1 fájlba leprogramoztam, ahogy működik, csak nehezen átlátható. Tehát egy ilyen asztali alkalmazás esetén érdemes objektum-orientáltan programozni? Érdemes sok osztályba szétbontani mindent?

Csak azért kérdezem, mert a JavaFX kurzuson nem így lett csinálva, azaz csak egy része (pl: JDBC, iText).

És érdemes minden osztályt külön szálra tenni így ebben a formában? Mivel egyszerre úgysem fog futni az összes szál, hisz mindig csak 1-1 műveletet hajt végre (1-1 osztályt futtat le). És amikor a Controllerben meghívom, akkor csak mondjuk pf1.start() -tal meghívom?

És ebben az esetben az osztályváltozókat is érdemes kivinni egy külön osztályba, és később csak ráhivatkozni?

Mert gondolatom szerint így sokkal átláthatóbbá válna a kód, persze ha ezt így érdemes megcsinálni.

1 Válasz

+1 értékelés
sasanyi (69 pont) válaszolta meg 2018. Máj 29.
Arnold kiválasztva 2018. Máj 29.
 
Legjobb válasz

Igazából önmagadat válaszolod meg. Természetesen célszerű, de ésszerűen az sem jó ha van 5000 osztályod (bár ki tudja smiley). A javaFx teljesen MVC alapon fekszik. Először ezt értsd meg nagyon. Nézz utánna mi a MVC és esetleg milyen szintekkel szokták bővíteni. Utánna érdemes időt fektetned a tervezésre. Gondolod át mik azok amik szorosabban kapcsolodódnak, az osztályaid között milyen kapcsolat van. Használj packegekt. 

...